Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Építésbiológia és a melatonin szintézis

Az emberi szervezet normális és egyben egészséges működésének egyik igen fontos feltétele az emberi lét napi biológiai órájának az ún. cirkadián ritmusnak a zavartalan működése.

Amennyiben a cirkadián ritmus tartósan zavart szenved, akkor számítani lehet hamarosan a szervezet működési zavaraival is, amivel aztán már a "betegségek előszobájában" vagyunk.

A lényegében 24 órás emberi cirkadián ritmus nélkülözhetetlenül fontos harmada az a nyolc óra, amelyet az ember alvással, lehetőség szerint szünetmentes, megfelelő mélységű, tökéletes alvással tölt.

Ahhoz, hogy a megfelelő mélységű és hosszú tökéletes alvás létrejöjjön, szükség van ennek a folyamatnak a megbízható és pontos szabályozására és az alvás külső alapfeltételeinek biztosítására. Ahogy azt a későbbiekben láthatjuk, a külső tényezők közül csak az építésbilógiailag megfelelő környezet adhat erre elsősorban biztosítékot. Amennyiben tehát e feltételek hiányoznak, az egyensúly felborul és a szabályzó rendszer működésében zavarok keletkeznek.

Kedvenc közelítésemmel a fordított nézőpont alkalmazásával nézzük meg, hogy mit kell tennünk építésbiológiai szempontból, hogy ezt a csodálatos szabályzó rendszert felborítsuk.

A pontos módszer megismeréséhez nélkülözhetelen a melatonin kiválasztásának rövid lényegi ismerete.

 

Az emberi szervezet az alvás-ébrenlét ciklusokat a melatonin szint változtatásával tudja szabályozni. A melatonin egy olyan szabályzó hormon, amelyet az emberi szervezet saját magának termel. A melatonint a tobozmirigy termeli, a tobozmirigy termelési ciklusát időben (este 9 -től nagyjából reggel 7-ig) a szemben elhelyezkedő receptorok (ingerület kiváltó érzékelő elemek) indítják el és állítják le szükség szerint. A szemben lévő "érzékelő" különbséget tud tenni a nappali fény és az este lassan "bekékülő" környezet között. Amikor ugyanis sötétedni kezd, az ég egyre mélyebb kék színbe fordul. Egy bizonyos hullámhosszú kék színt érzékelve a szemben lévő receptorok információt küldenek a tobozmirigynek, hogy elérkezett az idő a melatonin termelés megkezdéséhez.

Ilyenkor azt érezzük, hogy ideje nyugovóra térni, megjelennek az egyre sűrűsödő ásítások, érezzük adott esetben az "ágy vonzását". Amennyiben hallgatunk a jó szóra és nyugovóra térünk, akkor van esélyünk arra, hogy egészen reggelig egy igazán jót aludjunk, majd felébredve kipihenten, jó hangulatban kezdjük a napot, akár a mesében.

Az ideális alvás tartama alatt is különböző mélységben és szakaszokban szoktunk aludni, ezt szemléltetik az oldalon található ún. Hypnogramok - lásd a Képgalériában.

 

folyt.köv.

 

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< December / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 30794
30 nap: 569
24 óra: 21