Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Építésradiometria

Ez a szakág foglalkozik az építésbiológia tudományán belül, illetve a defenzív építésbiológia területén belül azokkal a sugárforrásokkal, vagy a radioaktiv anyagok bomlástermékeivel* (és lehetséges hatásaikkal, ill. ártalmakkal), amelyek képesek az ionizáló vagy nem ionizáló sugárzások kibocsátására  az épületeken vagy az építményeken  belül, vagy ezek környezetében. Tárgya a felsorolt ártalmas sugárzások és hatások műszeres mérése és a mérések dokumentálása.

*Ezeknek a bomlástermékeknek egy része alfa vagy gamma sugárzó, vagy súlyosan mérgező.

Látható tehát, hogy az építésradiometria* vizsgálati területe rögtön két, vagy három területre tagozódik, ami nem más mint az

 

- Ionizáló (radioaktív) sugárzások 

- Nem ionizáló (pl. elektromágneses) sugárzások, ill. terek

- Fénysugárzások (nem figyelmen kívül hagyva a fény kettős természetét, ide értve az ibolyántúli (UV) és a látható tartomány alatti (infra) sugárzásokat is.).

- Lehetséges opcióként az ún. földsugárzások észlelése, mérése és lehetőség szerinti dokumentálása.-

 

*Az építésbiológia e szakágának megnevezése szándékaim szerint először építésradiológia volt, de mivel az orvosi képalkotó módszereket sorolják a radiológia néven ismert szakterülethez, a félreértések elkerülésére inkább az építésradiometriát tartottam a szerencsésebb közelítésnek, hiszen az építőipari praktikum is használt az orvosihoz hasonló elven működő (pl. röntgen elvű) eszközöket a roncsolásmentes vizsgálatok területén. A mi esetünkben pedig nem erről van szó.

folyt. köv..

 

 
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< December / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 30792
30 nap: 568
24 óra: 19